Zo vind je de beste golfclubs voor een beginner

Op de echte beginners in de golfsport komen veel vragen af. Er zijn weinig sporten waarvoor meer soorten materiaal beschikbaar zijn met ieder aparte eigenschappen en verschillende effecten. Hoe weet je nu welke clubs van welke soort wanneer het meest geschikt zijn? Wanneer moet je voor ijzer of hout kiezen, welke schoenen zijn het beste en welke putter moet je kiezen?

Aan het eind van dit artikel heb je hopelijk een beter inzicht in deze materie en weet je in ieder geval waaruit je kunt kiezen en waarom.

Of je nou een beginner bent, een gelegenheidsgolfer, of een nieuwbakken golfliefhebber maar nog niet helemaal gegrepen door het golfvirus, je hebt altijd twee opties voor je materiaal.

Je kunt een complete set kopen, waarin clubs, een putter en alles wat je op de green nodig hebt zit, maar wel allemaal van hetzelfde merk, type of serie. Je kunt ook je eigen golftas samenstellen met jouw favoriete producten. Daarbij wil ik je wel adviseren om in ieder je clubs van hetzelfde merk te kiezen. IJzers en sticks van het ene merk, hout van het andere, net als de putter of hoe jij het maar wilt hebben.

Er zijn veel kwaliteitsproducten op de markt. Als beginner kan ik je adviseren om met een wat ouder merk te beginnen. Golfclubs zijn soms erg duur en als je niet heel zeker weet dat dit jouw sport is, betaal dan niet meteen de hoofdprijs. Clubs van € 1200 tot € 1500 zijn (nog) niet nodig.

Zonsondergang over een golfbaan

Waar let je op als je een nieuwe set clubs koopt

Hout: Bij het zoeken naar geschikte houten clubs, let je vooral op de grootte van de kop (ook wel de face) en de hoek waarin hij staat. Een grote club betekent dat je de bal ver kunt slaan en dus ook een grotere kans om de bal goed te raken. De hoek is belangrijk, omdat dit je bal een andere curve meegeeft. Jij slaat altijd hetzelfde (als het goed is) en de kop maakt het verschil in wat de golfbal doet. Als beginner kun je beter voor een lagere loft kiezen, want deze slaat rechter.

Fairway hout: Als beginner kun je beter de lange ijzers vermijden zoals de 3, 4 en in sommige gevallen de 5, voor een goede combinatie van fairway hout en hybride clubs. Fairway hout is een betrouwbaarder variant voor de lange ijzers, waarbij de afstand hetzelfde is, maar de controle over je slag is wel groter. Hybride clubs zijn zo ontworpen dat je meer loft krijgt dan met de ijzeren variant, dat zorgt voor meer backspin en dus sla je rechter.

IJzer: Ook voor ijzers kun je het beste voor een grotere kop kiezen, als beginner. Daarmee is de kans dat je de bal raakt, en dus contact hebt met de bal, groter. Dat contact hebben met de bal is voor iedere golfer belangrijk. Daarnaast kun je het beter simpel houden. Teveel ijzers in je tas zorgen voor meer verwarring en je gebruikt ze toch niet allemaal. Waarom zou je dan een volle tas rondsjouwen? Dat is niet nodig. Het is verstandig om een hele set te kopen, maar die hoef je niet altijd allemaal mee te slepen. Neem eerst alleen ijzers 7 en 9 mee met een wedge om de pitch te maken en eentje om de bal uit een bunker te slaan. Of je neemt een ijzer 5 mee, dan laat je een hybride of een fairway hout thuis.

Putters                                                                                                                                            

De putter is de belangrijkste club in je tas. Om je uit de drievoudige scores te houden, moet je de bal in de put slaan. Om dit te kunnen doen, moet je vooral leren om de green te ‘lezen’, de juiste curve van de bal te bepalen en de snelheid, waarbij de juiste putter je goed op weg helpt.

Om te beginnen zou ik altijd een Mallet putter kiezen, vanwege zijn grote kop en zijn zwaarte wat je meer stabiliteit geeft. Deze mallet putters geven je houvast, je hoeft de bal alleen maar te raken. Een effect meegeven is met deze putter niet mogelijk, maar dat is ook niet nodig voor beginners.

Een tas met golfclubs

Een golfclub is meer dan alleen de naam

Als je eenmaal besloten hebt om een hele set in één keer te kopen of zelf je golftas samen te stellen, dan zijn er nog twee factoren waar je rekening mee moet houden. De lengte van de shaft (steel) is daar één van. Lange spelers hebben profijt van een langere shaft. Eén centimeter kan een groot verschil maken als je klaar staat om te slaan. De flexibiliteit van de shaft is de andere factor die een groot verschil kan maken. Mannen hebben van nature een hardere slag dan vrouwen of junioren. Daarom kiezen mannen eerder voor een mindere flexibele shaft. Degenen met een minder harde slag, hebben meer voordeel bij een flexibeler shaft.

Fairway houten tegen een golfbal

Voorbeelden van de beste golfclubs voor beginners

Je kunt uit heel veel golfclubs kiezen. Een beginner die een prima club wil die niet te duur is, raad ik aan om met een Acer starter set te beginnen. Dit is een volledige tas voor een paar honderd euro, dit biedt je het beste van beide kanten.

Als je het geld ervoor hebt en echt voor golf gekozen hebt als jouw sport, kijk dan eens naar de Callaway Strata set of de Mizuno JPX ijzers.

De Mizuno ijzers zijn iets duurder, ook moet je de houten als aparte set kopen, maar de driver (de grootste club voor de langste afstand) en de houten completeren de ijzers perfect.

...
...

Gefeliciteerd! Je hebt iemand gevonden!

Jullie hebben allebei elkaars profiel bekeken en goedgekeurd. Je kan nu een gesprek beginnen.

Select language